Wat is NAH?

Wat is niet aangeboren hersenletsel?
Niet aangeboren hersenletsel (NAH) ontstaat op een moment. Het snijdt het leven als het ware doormidden. Er is een tijd vóór het letsel en een tijd ná het letsel.

Hersenletsel ontstaat van binnenuit, of van buitenaf.
Van binnenuit, door bijvoorbeeld een hersenbloeding of een herseninfarct. Een bloedvat gaat bloeden, (door bijvoorbeeld hoge bloeddruk) of een bloedpropje sluit een bloedvat af. In deze situaties krijgt een deel van de hersenen onvoldoende bloed en dus onvoldoende zuurstof, waardoor hersenbeschadigingen ontstaan. Ziektes als Multiple Sclerose en de ziekte van Parkinson veroorzaken ook NAH.

Van buitenaf ontstaat letsel bijvoorbeeld door een verkeersongeluk. Of door een val, helaas zijn er mogelijkheden te over voor het ontstaan van letsel. Niet altijd wordt de link gelegd tussen de klachten die iemand heeft en bijvoorbeeld een val in het verleden.
De klachten die NAH oplevert zijn verschillend. Bij ieder mens uit het zich anders. In het oogspringend zijn vermoeidheid en overprikkeling. De vermoeidheid werkt vaak belemmerend in het dagelijkse leven. Het is de kunst om het leeftempo en de bezigheden aan te passen aan de beschikbare energie. Overprikkeling kan op veel manieren: overgevoelig voor geluid, licht, kleuren, geuren.